KONSTUTSTÄLLNING sommar 2020
öppettider - läs här

INGRID MELIN BJURÉUS

6 JUNI - 15 AUGUSTI 2020

Under hela sommaren 2020 har vi glädjen, att tillsammans med systrarna Melin, öppna upp för en fantastisk utställning med föremål och tavlor
skapade av Ingrid Melin-Bjuréus.

Var beredd på en färgexplosion med massor av intryck, 

spännande former och vackra tankar som målats ner på 

dukar, krukor, flaskor, kassar, ja allt var en "duk" för Ingrid!


Vem var Ingrid?

Hennes biografi finns att läsa längre ner på sidan

Vem var Ingrid?

Ingrid Melin-Bjuréus (1947-2018) 

Ingrid Melin-Bjuréus föddes 1947 i Karlsborg. Hon växte upp på Västra vägen tillsammans med föräldrarna Vega och Rune Melin och bröderna Leif och Björn. Hon började den konstnärliga banan med grundläggande konstnärlig utbildning för formgivare vid Nyckelviksskolan i Stockholm under slutet av 60-talet. Hon fortsatte studierna i Göteborg på Hovedskous målarskola. Ingrid hade ett tiotal samlingsutställningar i Göteborg och i Skaraborg. Hon studerade konst utomlands, i Paris och i Spanien.

1982 gifte hon sig med sin stora kärlek, Arthur Bjuréus (1906-1993), och de levde tillsammans i Almunecar i södra Spanien. Därefter gick flytten tillbaka till Sverige de bosatte sig i Hjo, där hon levde och verkade fram till hennes bortgång i slutet av 2018.

Ingrid skapade ständigt genom hela livet. Hennes måleri återfinns på olika material och i olika tekniker. Även formatet varierade från det allra minsta till stora uttryck, tex i kraftfulla, stora oljemålningar. Kanske känns hon mest igen för hennes måleri på flaskor, men hennes konstnärliga skapande hade en betydligt större bredd än så.


Ingrids make Arthur var sjökapten och tillbringade sitt yrkesverksamma liv ute på världshaven och han reste även efter pensionen. Hon berättad att färgen till flera målningar hade Arthur haft med sig hem från en resa till Japan och är någon sorts flytande tusch. Färgerna är klara och målningarna lyser upp sin plats.

Materialen Ingrid målade på var många. Måleriet var ofta färgstarkt, såsom hon själv kunde uppfattas som person. Ingrid var oerhört engagerad i människors situation, där ansikten ofta återkommer i hennes skapande. Efter diskoteksbranden i Backa sörjde hon de unga omkomna och den uttrycktes i måleri av ansikten på terrakotta rör. Efter den tragiska olyckan när fartyget Estonia förliste för drygt 25 år sedan målade Ingrid 852 små tavlor, en för varje dödsoffer.

Under 2019, året efter Ingrids bortgång, hölls två utställningar av en del av hennes verk. Den ena under Hjo Konstrunda under pingsthelgen, samt en utställning på Kulturkvarteret i Hjo under november månad. Utställningarna blev välbesökta och uppskattade.


Och nu är det alltså dags för hennes konst att komma till Karlsborg!

Varmt välkommen Du också!